takaisin

Voittajan ominaisuudet

urheilija

Urheilun kirjo on moninainen, jopa sekalainen. Urheilijan suorituskyvystä puhuttaessa löytyy eri lajien urheilijoiden ominaisuuksista muutamia yhdistäviä tekijöitä. Muut tekijät ovat lajispesifejä ja liittyvät pääasiassa lajitaitoihin. Silti näen lajitaidoista ja -vaatimuksista myös yhdistäviä tekijöitä, mitkä lopulta tekevät urheilijasta voittajan.

Ylivoimaisuus on katsojasta henkeä salpaavan upeaa ja samalla uskomatonta. Kun joku pystyy ylivoimaiseen suoritukseen ja on lajinsa ilmiömäinen talentti, kuten norjalainen Johannes Hösflot Kläbo voittaessaan sprinttihiihdon olympiakultaa vasta 21-vuotiaana, herättää se ihmetystä ja kunnioitusta.

Samaan aikaan sveitsiläinen Matthias Kyburz häikäisee käsittämättömillä suorituksillaan Portugalissa suunnistusmaailman kauden avauskohtaamisessa. Hän on lajinsa ilmiömäinen talentti, joka voitti jo 21-vuotiaana sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuden. Vähitellen hänestä on 27-vuotiaaksi kasvaessaan kehittynyt urheilija, joka pystyy lajivauhtiin, jossa muiden päätä huimaa, eivätkä jalat tahdo riittää.

Jokainen urheilua aktiivisesti seuraava on kiinnostunut, miten voittaja tekee suorituksensa. Millaisia ominaisuuksia hänellä on?

Ihmettelyä herättää usein se, että lajissa kuin lajissa voittajaksi kehittyminen vaatii tuhansia harjoitustoistoja. Puhutaan 10000 harjoitustunnista, jonka moni talentti on osoittanut lajissaan paikkansa pitämättömäksi. Riittää, kun on poikkeusyksilö ja harjoittelee antaumuksellisesti omistautuen lajiinsa voittajan asenteella. Siten saa ihmeitä aikaan.

Suurinta osaa huipulle tähtäävistä ja lajiinsa omistautuneista urheilijoista kiinnostaa kuitenkin eniten, mitä voin oppia mestareilta. Se ei ole kovin innostavaa, jos voittajaksi synnytään. Kiinnostavampaa urheilijan näkökulmasta on, miten minä voin kasvaa voittajaksi.

Mikä siis ratkaisee huippusuorituksen ja voittajan?

  1.  Maksimihapenotto,
  2.  Aerobinen kunto,
  3.  Lajin tekniikka,
  4.  Lajitaito,
  5.  Hermoston toimintakyky,
  6.  Asenne harjoitteluun ja valmistautumiseen,
  7.  Voitontahto,
  8.  Terveyden perusta ja optimointi,
  9.  Positiivisuus vai
  10.  Nämä kaikki yhdessä

 

Helppo sanoa, että kaikki ominaisuudet vaikuttavat kehittymiseen ja onnistumiseen. Voittajalla on jotain enemmän tai paremmin kuin kilpailijoilla. Silti voittaja ei välttämättä ole tehnyt parastaan. Urheilussa juuri se on parasta, eli pystyä parhaaseensa, kun on aika suoriutua. Jokainen voi siis olla voittaja. Niin, omassa mielessään ja siitä seuraavilla teoillaan.

Voiton tavoittelua vai hauskanpitoa?

Voittaminen on hauskaa ja voiton tavoittelu kiehtovaa. Voitto vaatii aina paljon suoritukselta, ominaisuuksia, jotka yhdistyvät suorituksen vaatimusten kannalta optimaalisesti. Nuorella voittajatalentilla ei välttämättä ole tietoisesti ominaisuuksien palapeli kasassa, vaan kaikki tekijät osuvat riittävän lähelle balanssia tai harmoniaa suoritushetkellä, jolloin syntyy flow-hetki. Mitä kokeneemmasta ja pidemmän tien kulkeneesta voittajasta on kyse, sitä tietoisemmin palapeliä on rakennettu ja kehitetty eri ominaisuuksia laajasti heikkouksista lähtien päätyen vahvuuksien hyödyntämiseen.

Voittajan tärkein ominaisuus on usko ja luottamus siihen, mitä minä osaan.

Voitontahto tulee vahvasti rinnalla, mikä tarkoittaa päättäväisyyttä ja periksiantamatonta asennetta. Voittajalla kaikki harjoittelu tähtää kilpailuun. Harjoittelu on valmiuksien luomista eli valmistautumista kilpailusuoritukseen. Fyysisten ja lajiominaisuuksien harjoittaminen onkin mentaalisesti katsottuna huippusuorituksen valmiuksien rakentamista ja mahdollisuuksien luomista kokonaisvaltaisesti.

Vaikka nuorella urheilijalla on useita puutteita ominaisuuksissa, urheilijanelämän tulisi rakentua kokonaisvaltaisesti tukemaan valmistautumista huippusuoritukseen. Siksi kaikki ominaisuudet ovat yhtä tärkeitä ja toisaalta on tärkeää löytää yksilölliset avainasiat voittajaksi kasvamiseen. Hienointa on ymmärrys, että unelmoijalla on rajana vain taivas. Heikkoudet ja vahvuudet ovat urheilijan mielessä ja vaikuttavat sieltä, miten suoritus rakentuu.

Itsensä voittajaksi kasvaminen

Onnistuminen tukee positiivista kierrettä ja heikko suoritus ruokkii alisuoriutumista, mikä tulee heti pysäyttää ja löytää positiivisia tekijöitä vahvistamaan voittajan tärkeintä ominaisuutta eli uskoa ja luottamusta siihen, mitä minä osaan. Muut tärkeät ominaisuudet kulkevat siinä rinnalla. Näin kasvaa ainakin itsensä voittajaksi, mikä on arvokkain asia, mitä urheilijan matka voi tarjota. Se saattaa riittää jopa maailmanmestaruuteen tai olympiakultaan asti jokin kaunis päivä.