takaisin

Ravinto olkoon intohimosi ja lääkkeesi 

Tuore kasvislounas

Ravinto on kuuma peruna nykypäivänä. Markettien hyllyt pursuavat mitä erilaisimpia elintarvikkeita, joita voisi oikeammin kutsua ”elintarpeettomiksi”. Siitä syystä, että ne ovat teollisuuden tuotantoa, jolla on vain tarkoituksena voiton tavoittelu. Näihin elintarpeettomiin tuotteisiin on lisätty kaikenlaisia turhakkeita, täyteaineita, jotta ne näyttävät houkuttelevilta ja maistuvatkin hyvältä lapsen ja monen lapsellisen aikuisen suussa.

Lapsellisuudessa ei ole mitään vikaa, mutta ajatella kannattaa hetki, ennen kuin jotain laittaa suusta alas elimistön terveyden tuhoamiseksi tai mieluummin rakentamiseksi. Lopulta kuitenkin kaikki se, mitä suusta menee alas, vaikuttaa suuresti sinun terveyteesi ja hyvinvointiisi. Ravinnollasi vaikutat paljon siihen, millainen olosi on ja missä kunnossa olet.

Ravinnon ristiriitaisuus on tarjonnan näennäisessä monipuolisuudessa 

Ravinnon ristiriitaisuus on seurausta elintarviketeollisuuden kehittämistä tuotteista, joita marketit ovat pullollaan. Viime vuosina tilannetta vaikeuttamaan on tullut hyvinvointia edistäviä tuotteita pilvin pimein. Osa tuotteista on laadukkaita ja hyviä lähes jokaisen meidän terveyden kehityksen kannalta, mutta osa on samaa turhakkeiden sarjaa.

Ymmärrän, että on vaikea löytää elintarvikeviidakosta itselle toimivat ja parhaat tuotteet. Yksi sääntö kuitenkin pätee kaikista suunnista katsottuna. Voit olla varma, että perusterveenä ollessasi suurin osa tuotteista kannattaa valita vihannes-, juures- ja hedelmähyllyiltä. Kun syöt pääasiassa erilaisia luonnonmukaisesti värikkäitä vihanneksia, maassa, pensaissa tai puissa kasvaneita, olet ravinnon suhteen hyvällä polulla.

Vaivannäkö palkitsee varmasti

Ravintonsa eteen on nähtävä vähän vaivaa. Se vaiva on lopulta pieni hyvän olonsa ja vähitellen jopa terveytensä menettämisen rinnalla. Sinunkin elimistösi sopeutuu ja venyy lähes mahdottomaan, kuten hyvin heikkolaatuisella ravinnolla elämiseen, kunnes lopulta raja tulee vastaan. Sitä ennen kehosi on kuitenkin kertonut pahoinvoinnista ja antanut erilaisia sairauden merkkejä, jotta muuttaisit tapojasi ja valintojasi.

Olemme tottumustemme ja tapojemme uhreja, kunnes päätämme valita toisin. Se mitä olemme oppineet syömään, juontaa juurensa lapsuudesta. Vanhempamme ovat antaneet meillä eväät elämään, myös mallin ravintoomme. Sinä et ole sitä, mitä syöt, mutta vähitellen muutut siksi, mitä syöt. Siksi et välttämättä huomaa, että ravintosi virheistä ja puutteista johtuen sinulla on sairauksia tai erilaisia oireita, jotka kertovat kehosi pahoinvoinnista.

Ravintosi vaikuttaa suoraan mielialaan ja virkeyteesi. Välillinen vaikutus tulee kehosi terveyteen. Se puolestaan vaikuttaa jälleen mieleesi, sillä keho ja mieli ovat aina yhtä, kunnes kuolo korjaa maatuvan osan.

Luonnolliset maut ovat sekä hyvää että terveellistä 

Kun ymmärrät, että ravinto on lääkkeesi, suhtaudut ravintoon uudella tavalla. Voit edelleen herkutella ja nauttia hyvästä ruuasta, juomastakin, mutta vähitellen et koe sitä tarpeelliseksi. Vaikka erilaiset dieetit voivat tukea oikeita valintoja ravinnon terveellisyyteen, dieeteissä on aina omat riskinsä. Ne rajaavat ja rajoittavat.

Kun suhtaudut ravintoon siten, että täydennät ja vahvistat ravintoasi monipuolisemmaksi lisäämällä ravintoosi luonnollista väriä samalla nauttien ravinnostasi, jätät vähitellen pahoinvointia lisäävät ”elintarpeettomat” pois ravinnostasi.

Suhteessa ravintoosi pätee, minkä taaksesi jätät, sen edestäsi löydät.

Tietyissä tilanteissa ravintoa kannattaa tehostaa. Sellaisia tilanteita ovat hetket, jolloin terveytesi tuntuu horjuvan. On kyse flunssasta tai tulehdustiloista, ravinnon tehostajilla saadaan hyviä vaikutuksia jo nopeasti, eikä lääkekuuria tarvitse usein syödä. Sen sijaan vaativamman sairauden äärellä muutos on työläämpää, mikäli tahtoa löytyy jatkaa ilman pidempiaikaista lääkitystä.

Lääkehoitojen tulisi aina olla mahdollisimman lyhytaikaisia, jotta keho ja mieli pääsevät todella tuoreutumaan ja uusiutumaan. Pitkäaikaisella lääkityksellä on aina haittavaikutuksia ja ne häiritsevät kehosi kykyä uusiutua.

Pienet muutoksen askeleet johtavat pysyvämpiin muutoksiin toimintatavoissasi oman hyvinvoinnin lisääntymisen kautta. Aina voit palata vanhaan, ja sen teetkin, jollet löydä uutta parempaa tilalle. Ravinto yhdistettynä liikunnan ja unen sinulle oikeaan suhteeseen on paras lääkkeesi. Ne voivat olla myös ainoa lääkkeesi tulevaisuudessa.