takaisin

Vagushermo - avain terveyden optimointiin

 Olen pitänyt hiljaiseloa tämän vuoden blogikirjoituksissani. Samalla olen miettinyt tulevaa, kerännyt ajatuksiani ja elänyt tätä hetkeä. Olen suunnistanut paljon, mutta olen tehnyt myös merkittäviä siirtoja tulevaan. Välillä kaikki tuntuu kirkkaalta, kunnes taas toisena hetkenä harmaalta massalta. Se on elämää.

Urheilijana olen oppinut optimoimaan terveyttäni. Kaikille urheilijoille terveys ei ole käytännössä prioriteetissa kovin korkealla, vaikka terveyden horjuessa se nousee tärkeimmäksi asiaksi. Minulle terveys on ollut hyvin tärkeä asia, ja ilmeisesti siitä syystä olen terveyden äärellä myös tasapainoillut. Olen huomannut, mihin voin vaikuttaa ja mihin en voi - tai en ainakaan vielä osaa vaikuttaa.

Parasta mitä olen oppinut, on varmasti oman kehon viestien tulkitseminen. Tunnistan kehossani viestejä, jotka kertovat minulle terveyteni horjumisesta. Voin olla väärässä, mutta uskon, että pystymme oppimaan tunnistamaan omaa kehoamme niin, ettei yllättäviä terveysongelmia pääse ilmaantumaan. Jos terveysongelmia kuitenkin tulee, voimme oppia lisää. Asenne on vain oltava nälkäinen oppimista kohtaan. Mitä kehosi kertoo sinulle?

VOIN VAIKUTTAA TERVEYTEENI ENEMMÄN KUIN LUULINKAAN

 Luulin nuorena urheilijana, että voin vaikuttaa terveyteeni melko rajallisesti. Ajattelin, että ravinnolla, liikunnalla ja levolla on tärkein vaikutus. Toisaalta ajattelin, kuten useimmat nuoret, olevani melkolailla rajaton ja "teräsmies". Tosin jo nuorena minulla oli kaikenlaisia vammoja ja vaivoja, jotka pitivät jalkani maan pinnalla. Vaivoista huolimatta nuorena pystyin vähemmällä vaivalla enempään kuin ikääntyessä enää kykenen. Terveydestä huolehtiminen tulee yhä tärkeämmäksi.

Nuorena ajattelin, että tehdessäni asiat hyvin terveyteni on niin hyvä kuin mahdollista. Jos minulle tulee terveysongelmia, en voi niille mitään. On mentävä lääkärille pyytämään apua. Silloin yleensä toivoin, että ratkaisu löytyisi lääkäriltä ja lääkkeistä. Pyrin silti terveyteen. Elin ristiriitaisessa ymmärryksessä.

Myöhemmin olen oivaltanut, että lääkäri voi auttaa vähän ja harvassa tilanteessa. Parhaiten lääkäri pystyy auttamaan akuutissa vaivassa oireiden helpottamiseksi tai loukkaantumistilanteessa olotilan korjaamiseksi. Sen sijaan sairauksien todellisissa syissä ja rasitusvammoissa lääkärin ja lääkkeiden mahdollisuus auttaa on vähäinen. Yleensä lääkäri kertoo sen, minkä jo tiesin.

Mikään ei auta, jos krooninen stressi, fyysinen tai psyykkinen, kuormittaa jatkuvasti. Kaikki lähtee mielestä. Keho tekee parhaansa korjatakseen koko ajan terveystilaa, mutta keho tarvitsee mielen apua. Minä valitsen, haluanko olla terve vai sairas. Valitessani terveyden toimin sen mukaisesti, että terveys on mahdollista tässä hetkessä.

Kuuntelen kehoani ja huomioin sen viestit. Haen balanssia koko ajan.

Älä välitä, jos et onnistu optimoimaan terveyttäsi. Tulee vastaan tilanteita ja asioita, jotka ohjaavat harhapolulle valinnoissa. Niin käy minullekin. Esimerkiksi silloin, kun nälkä kasvaa syödessä urheilua kohtaan. Nautin liikaa ja samalla rasitan kehoani äärirajoille. Stressitila kroonistuu ja seurauksena on ongelmia, usein liikuntaelimistön vaivoja. Niistä palaudun sitä paremmin, mitä halukkaampi olen oppimaan, uusiutumaan ja optimoimaan terveyttäni.

Suosittelen lähtemään matkalle terveyden optimointiin. On huomattavasti hauskempaa olla terve kuin sairastaa. 

VAGUSHERMO - AVAIN TERVEYDEN OPTIMOINTIIN

 Terveyden optimoinnissa kyse on siitä, että terveys on oikeasti tärkein asia. Jotta voit elää elämääsi monipuolisesti ja nauttia erilaisista hetkistä ja tilanteista täysillä, terveys on edellytys. Liian usein sairaudet estävät sekä kivoja juttuja että velvollisuuksien täyttämistä.

Täysillä eläminen ei tarkoita suorittamista, vaan elämistä tässä hetkessä ilman tuskailuja ja ahdistuksia toteuttaen niitä suunnitelmia, mitä elämääsi sillä hetkellä kuuluu. Terveys ei ole este eikä hidaste, vaan mahdollistaa elämän kokemisen iloisesti ja täynnä virtaa.

Vagushermo on aivojen ja sisäelinten välisen viestinnän johtaja. Käytännössä vagushermo on siis yhteys kehomme ja mielemme välillä. Kun se yhteys on kunnossa, terveys on optimaalinen. Kun yhteys pätkiin, terveys alkaa horjua. Kun yhteys on poikki eli vagushermo on täysin jumissa, terveys pettää. Silloin sairastut. Sairastuminen on aina seuraus keho-mieli-tasapainon järkkymisestä. Kaikki voivat oppia huolehtimaan kehostaan ja optimoimaan terveyttään, mutta helppoa se ei suinkaan ole.

Lapsi sairastuu samoista syistä kuin aikuinen, mutta lapselta ei voi edellyttää ymmärrystä omista valinnoistaan. Kehon viestit ovat häilyviä ja krooninen stressi jää taustalle. Näin voi käydä myös aikuiselle, kun terveys ei ole arjessa tärkein asia.

MATKA VAGUSHERMON SALOIHIN

Olen yhdessä kiropraktikko-Pertun kanssa käynyt yhteistä matkaa vagushermon saloihin nyt puoli vuotta. Vagushermo on avautunut minulle täydessä merkityksessään. Se selittää autonomisen hermoston toimintaa, sen ymmärtämistä ja mikä tärkeintä, parasympaattisen hermoston aktivoimista. Miksi parasympaattinen aktivaatio on tärkein?

Vagushermon aktiivisuus ja parasympaattisen hermoston aktivoituminen on avain terveyteen. Vagushermo on palautumisjärjestelmän pääkytkin. Parasympaattinen aktivaatio ohjaa kehon palautumista, uusiutumista ja vahvistumista. Mitä useammin olet parasympatikotonuksessa (vastakohta sympatikotonukselle eli kehon stressitilalle), sitä paremmin palaudut, uusiudut ja vahvistut. Siten optimoit terveyttäsi vagushermoa aktivoimalla.

Opi aktivoimaan vagushermoasi - saat lisää virtaa ja iloa elämääsi.

Tutustu ja tilaa Vagushermo - terveytesi avain e-kirja tästä