takaisin

Jukolan viesti - suurin ja kaunein viestiurheilutapahtuma

Lahti-Jukola

Suunnistuksen vetovoimaisin tapahtuma, Jukolan viesti, suunnistettiin viime viikonloppuna Lahden kupeessa, Hollolan Hälvälän vaativilla suppakankailla. Paikalla oli kymmeniä tuhansia ihmisiä ja itse kisaan osallistui lähes 20 000 suunnistushenkistä metsässä nautiskelijaa, huippu-urheilijoita, harrastajia ja elämysten hakijoita. Jukola on suomalaisten näkökulmasta seurajoukkueiden MM-kisa, mutta samalla se on harrastajaporukoiden vuotuinen suunnistustason mittari ja yritysjoukkueiden yhteishengen kohottamishetki.  

Kisapäivä oli komea sään puolesta, vaikka pölyinen ilma oli harmituksen aihe – ei niin hyvää, etteikö jotain huonoakin. Kooveen suunnistuksen leirissä Lahti-Jukola muistetaan kuitenkin muista syistä, kuin pölyn harmituksista. Kooveen Jukola-sijat vuosina 2016-18 ovat nyt 1-2-1.

Ajattelin avata hieman Jukolan voittajajoukkueen valmennuksellista filosofiaa ja visiota (hienosti sanottuna) tässä kirjoituksessani. Mitä Kooveessa tapahtui vuosina 2014-16 ja miten siitä on päädytty nykyiseen voittavaan joukkueeseen? Miten Jukolan viesti voidaan voittaa?

Ammattimaista toimintaa

Ammattimaisuus on nykypäivän huippu-urheilussa vaadittu asenne. Se tarkoittaa erityisesti yhteistä sitoutumista tavoitteeseen. Sitoutuminen puolestaan tarkoittaa huolellista valmistautumista. Joukkue, jonka jäsenet ovat valmistautuneet parhaiten, pystyy saamaan parhaan suorituksen yksilöistään esiin. Silloin ollaan vahvoilla.

Syksyllä 2014 rakentui perusta Kooveen nykyiselle huipputiimille. Liityin silloin Sildin veljesten, Laurin ja Timon, kanssa Kooveen keltamustiin. Vuosi 2015 palapeliä rakenneltiin ja aloitettiin huolellinen valmistautuminen Lappee-Jukolaan 2016. Jani (Mylly) Myllärisen johdolla valmistautumiseen alettiin paneutua viimeisen päälle olennaisia asioita miettien, jotta onnistumme Jukolan viestissä joukkueena. Kun Kooveehen liittyi syksyllä 2015 sellaiset maailmantähdet kuin Daniel Hubmann ja Oleksandr Kratov, erinomainen soppa alkoi kiehua.

Lappee-Jukolan valmistautumisessa hyödynsimme psyykkistä valmennusta entistä systemaattisemmin managerimme Raimo Arvolan ja mentaalivalmentajan Melina Niemen johdolla. Ydinpointtimme oli keskittyminen suorituksen onnistumisen kannalta olennaiseen. Päätimme, ettemme puhu voittamisesta tai muutenkaan mieti vertailuasetelmaa, vaan keskitymme vain omaan tekemiseemme. 

Onnistuimme Lappee-Jukolassa loistavasti ja saavutimme joukkueena ensimmäisen Jukola-voiton Kooveelle 50 vuoden tauon jälkeen. Danielia lukuun ottamatta kuudelle miehelle se oli ensimmäinen Jukola-voitto, minä mukaan lukien.

Nautimme voiton tunteesta, mutta päätimme heti valmistautua yhtä hyvin Joensuu-Jukolaan 2017. Valmistautuminen onnistui hyvin, mutta pienet tekijät keikauttivat voitonavaimet yllätysvalmiille IFK Göteborgille. He käyttivät tilaisuuden. Jäimme nuolemaan näppejämme, mutta olimme mukana voittotaistelussa. Aina ei voi voittaa.

Yksi tärkeä oppi Enosta kotiin tuomisina oli, että Jukolaa edeltävät päivät ja tunnit on osattava rentoutua. Se tarkoittaa raadollisesti myös, etteivät miehet saa mennä katsomaan kisapaikalle Venlojen viestiä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että Jukola on nykyään liian suuri tapahtuma, jotta lauantaina päivällä Venlojen viestin seuraaminen onnistuisi riittävän rennosti. Kävelyä, seisoskelua, lämpöä, aurinkoa tai kylmää sadetta tulee vain liikaa. Se on harmi, mutta tosiasia, joka on otettava huomioon.

Valmistautuminen ratkaisee onnistumisen

Samat asiat koskevat myös Venlojen viestin valmistautumista. Kyse on vain kisastarttien järjestyksestä. Syksyllä 2017 käynnistimme uuden Kooveen Venla-projektin, Koovee Girls to the top. Talven aikana keskityin Raimon kanssa auttamaan Kooveen naisia löytämään yhteisen sävelen kohti huippuonnistumisia. Kyse ei kuitenkaan ollut irrallisesta naisten projektista, vaan hyvin aktiivisesta yhteistyöstä miesten tiimin kanssa. Mielestäni olemme tähän asti onnistuneet siinä hyvin ja naisilla on ollut lupauksia herättäviä joukkuesuorituksia, kuten nyt Venlojen viestin 7. sija.

Samankaltainen yhdessä tekemisen meininki sopii yhtä lailla naisille kuin miehillekin. Miehille se on ehkä hitusen luontevampaa. Naiset joutuvat näkemään enemmän vaivaa ollakseen vahva tiimi. Vahvuutemme on nimenomaan tiimityö, jossa jaetaan asiantuntijuutta tehokkaasti ja opetellaan koko ajan ymmärtämään toisiamme ja uutta.

Kolmen miehen valmennustiimimme, johon kuulun yhdessä Raimon ja Myllyn kanssa, on todella tiiviisti yhteydessä whatsappin kautta. Tuskin kuluu päivääkään, ettemme vaihtaisi ajatuksia. Kolmen erilaisen asiantuntijapersoonan tiimi, jossa jokaisella on sama intohimo – huippusuunnistus, on yksinkertaisesti vahva taustavoima. Tunnemme jo vahvuutemme, joka on myös heikkoutemme.

Mitä voittajajoukkueen Jukola-valmistautuminen oikeastaan sisältää?

- Sitoutumista joukkueen yhteiseen tavoitteeseen ja valmistavaan leiritykseen, jotta tyyppimaastot eli Jukolan harjoitusmaastot otetaan mahdollisimman hyvin haltuun.

- Luovuutta harjoitusmaastojen ja tulevan kisamaaston tulkintaan sekä kartoittajan ja ratamestarityön ymmärtämiseen. Luovuutta tarvitaan kaikessa valmentautumisessa.

- Vastuun antamista urheilijatiimille omasta tekemisestään ja yhteisen valmistautumisen ideoimisesta.

- Jatkuvan kiinnostuksen tukemista ja kannustamista oman suorituksen kehittämiseen. Lopulta urheilijalla itsellään on aina vastuu itsestään, ajattelustaan ja toiminnastaan.

Joukkueen valitseminen ja yhteishenki

Sitoutuminen, luovuus ja vastuu kulkevat käsi kädessä, jolloin jokainen urheilija voi vaikuttaa tiimin valmistautumisen onnistumiseen. Samoista elementeistä rakentuu myös yhteishenki. Mitä enemmän joukkueessa on urheilijoita, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan, sitä paremmaksi yhteishenki muodostuu. Tämä johtuu siitä, että kilpailu ei ole pelkästään joukkueen sisäistä, vaan kilpaillaan itsensä ja muiden joukkueiden urheilijoiden kanssa kehittymisestä.

Joukkueen valitseminen on tapahduttava mahdollisimman reilusti ja läpinäkyvästi, sillä muuten joukkuehenki saattaa säröillä. Kun näytöt annetaan pitkälti henkilökohtaisissa kisoissa, ei usein jää tilaa turhalle spekulaatiolle. Yhteishenki punnitaan aina kuitenkin joukkueiden valinnan hetkellä. Onko jokainen urheilija ansainnut paikkansa joukkueessa?

Valmistautumiseni Lahti-Jukolaan

Omalla kohdallani talvi meni jännevamman kanssa nitkutellessa. Hiihtäminen onneksi sujui ja mahdollisti eväät kohtalaiselle kaudelle, kun lopulta tibialis posterior -jänne alkoi kestää myös juoksurasitusta. Tiomilaan pääsin yllättävän hyvään vireeseen ja valmistauduin urheilijana myös Lahti-Jukolan lähestyessä huippujoukkueen vaatimustason mukaisesti. Päätin, että olen valmis suunnistamaan myös Kooveen ykkösjoukkueessa.

Aiemmin olen todennut, ehkä hieman pilke silmäkulmassa, että jäädessäni rannalle ykkösjoukkueesta Jukolassa, joukkue on varma voittajajoukkue. Niin hyvässä suorituskunnossa aion vielä olla. Huomasin kolme viikkoa ennen Jukolaa, etten vahvista ykkösjoukkuettamme ja päätin antaa tilaa nuoremmille. Tiesin myös tehdessäni tämän päätöksen, että se vahvistaa joukkuehenkeä. Näin Lahti-Jukolan ykkösjoukkue rakentui helposti vahvaksi. Joukkueeseen kuului kaksi nousevaa tähteä, Joni Hirvikallio ja Kenny Kivikas, joista tuli Kooveen paidassa uudet Jukola-voittajat. Meitä on nyt yhdeksän. Uskon, että tulevaisuudessa meitä on vielä enemmän.

Löysin helposti korkean motivaation toisen osuuden suunnistamiseen kovassa kakkosjoukkueessamme, johon aloittajaksi valikoitui Uuden-Seelannin tähtisuunnistajamme, Tim Robertson. Koin pystyväni vaikuttamaan omalla korkealla motivaatiollani sekä ykkös- että kakkosjoukkueen valmistautumismoraaliin ja hyvään henkeen. Yksi mielessäni olevista tavoitteista oli tulla vaihtoon ennen ykkösjoukkueen Topi Anjalaa, mikä toteutuikin. Se ei kuitenkaan ollut tärkein juttu, vaan Jukolan kokeminen edelleen huippukuntoisena ja maastossa täysillä nauttiminen kärkisijoista taistellen. Hauska ”sattuma” oli se, että Topilla ja minulla oli sekunnilleen sama aika toisella osuudella vaihtaessamme sijoille kuusi ja kolme.

Yhteishenkeen voi jokainen vaikuttaa omalla käytöksellään

Olihan se hienoa oman onnistuneen suorituksen jälkeen kannustaa ykkösjoukkue Lahti-Jukolan voittoon. Jokainen kooveelainen tunsi kisapaikalla olevansa osa tuota voittajajoukkuetta.

Yhteishenkeen vaikuttaa merkittävästi myös se, että joukkueen jäsenet viihtyvät yhdessä. Koska olemme yksilöitä, emmekä aina pidä kaikista, voimme joka tapauksessa toimia ammattimaisesti kaikkia kohtaan. Tarkoitan ammattimaisella käytöksellä sitä, että jokainen ymmärtää saavansa, mitä hän tilaa. Jos kykenet ottamaan huomioon joukkuekaverin ja hymyilemään hänelle, vaikkei hän olisi ylin ystäväsi, todennäköisesti tulette vähitellen hyvin toimeen keskenänne. Siten rakennetaan hyvää yhteishenkeä tietoisemmin. Keskimäärin on mukavampi hymyillä ja halata sekä saada takaisin hymyjä ja halauksia, kuin jotain muuta.

Joukkueen sisäinen huumori kertoo paljon yksilöiden viihtymisestä keskenään. Mitä rennommin läppä lentää ja puhutaan muustakin kuin suunnistuksesta, sitä vahvemmaksi tiimi rakentuu. Kooveessa on nykyään huipputiimi.

Jukolan suoritusanalyysi

Lahti-Jukolan voittosuoritusta ei sovi kokonaan sivuuttaa ilman Jukolan suoritusanalyysiä, mutta teen sen poikkeuksellisen lyhyesti. Ilman huipputyyppejä on hyvin vaikea tehdä voittoon vaadittavaa huippusuoritusta joukkueena, mutta sellaista voittajajoukkuetta ei ole, joka pärjäisi pelkästään Olexin ja Danielin kaltaisten huippusuorittajien avulla. Taustalle tarvitaan huipputiimi, erinomainen valmistautuminen ja loistava yhteishenki. Vain siten huipputyypit voivat kukoistaa.

Joukkueen suoritukset eli gps-seurannat löytyvät täältä

Jukolan viestin 2018 tulokset löytyvät täältä

Venlojen viestin 2018 tulokset löytyvät täältä

Aamulehti: Koovee voitti 70. Jukolan viestin

Aamulehdessä Jukolan viestistä kulttuuri-ilmiönä

Keskisuomalainen Jukolan viestistä